aula.pl


Kontakt


Humor


Jedzonko


Forum


korepetycje


Nowości!


Strona główna
korepetycje

Tarta

autor: Ala, dodano: 15.06.2006, 12:52

Quiche (to fajniej brzmi:)), ale bardziej włoskie niż francuskie:) i przede wszystkim w szybszej wersji

na: 2-3 bardzo głodnych studentów
4 średnio głodnych studentów
6 i więcej studentów co się tylko poczęstują
czas: w zależności od sprytu ok. 0,5 h grosz: w zależności od sezonu ok. 7 zybla

składniki:
- suchy chleb (może nie dla konia) kromek ok 7
- jaj 3
- 1 mały kubeczek śmietany - dowolnej (ew. może być i jogurt)
- 2 cebule średnie
- 3 pomidory też średnie
- 4 ząbki czosnku (może po prostu napiszę że wszystko jest średnie)
- sera żółtego ok. 10 dag
- sól, pieprz, opcjonalnie: zielenina, zioła prowansalskie, gałka muszkatałowa czy co tam kto ma lub uzna za właściwe
- masło lub inny tłuszcz

Chleb namoczyć, a nastepnie odsączyć z wody;

Powyklejać nim wcześniej natłuszczoną masłem blachę do tarty/tortownicę/inną blachę do ciasta/inne żaroodporne naczynie (to zamiast ciasta, które jest w oryginale).

Podpiec to jakieś 5-10 min w 170 stopniach z termoobiegiem (210 bez termoobiegu), tak aby wysuszyć.

Cebule pokroić w dowolnym kształcie i podsmażyć (na patelni, z tłuszczem - bo to smażenie:)).

Podpieczony spód wyłożyć cebulą i pokrojonymi pomidorami, a następnie zalać masą przygotowaną z jaj, śmietany, czosnku i innych przypraw.

Posypać tartym serem i do piekarnika na 20 min. (ta sama temperatura).

Dodatkowo lub zamiast pomidorów i ceból dać można np. pieczarki (lub inne grzybki:)), cukinię, pora, szpinak itp.
Do góry
Publikowane na stronie artykuły i komentarze są prywatnymi opiniami ich autorów. Serwis aula.pl nie ponosi odpowiedzialność za ich treść.
Jeżeli artykuł lub komentarz narusza prawo, dobre obyczaje lub dobre imię osób trzecich, zgłoś go do usunięcia.
W dziale: studenckie jadło
Podziel się!
Jesteś autorem fajnych materiałów, ściąg, opracowań?
Chciałbyś się nimi podzielić?
Prześlij je do nas a wrzucimy je na stronę!
Kliknij tutaj aby przesłać je do nas!