aula.pl


Kontakt


Humor


Jedzonko


Forum


korepetycje


Nowości!


Strona główna
korepetycje

Zupka na kaca, czyli szczawiówka

autor: Ala, dodano: 15.09.2006, 19:04

Danko bardzo praktyczne, z magicznymi wręcz właściwościami (bo "dość" kwaśne), idealne na okres tuż po sesjowy:)

na: 4 skacowanych studentów
czas: max 25 min
grosz: ok 4 zeta


składniki:
- szczawiu pęczek
- 2 kostki bulionówki, bądż też w inny sposób zdobyty litr wywaru warzywnego
- 2 cebule
- 3 zęby czosnku
- 2 jajka
- ze 4 kartofelki
- jakaś śmietana lub inny zabielacz zupowy (teraz to już nawet robią takie sztuczne śmietany)
- sól, piprz i takie tam
- ciutek oleju lub innego tłuszczu
- ew. jakieś resztki włoszczyznowe (np marcheweczka)

Czosnek posiekać bądź przepuścić przez tą praskę do czosnku, skroić cebulę, ziemniaki i ewentulnie inne posiadane warzywa drobno pokroic (a wcześniej je rzecz jasna obrać, no chyba że to są młódki) a następnie do gara, na gorący tłuszcz i smażyć na średnim ogniu; posolić, popieprzyć.

Zrobić litra bulionu i zalać nim + szklanką wody, dość miętkie ziemniaki i cebulę.

Szczaw (to je takie cuś co wygląda jak szpinak, pani w warzywniaku powinna wiedzieć o co chodzi; osobiście nigdy nie rozróżniam) podobnie jak poprzednio dość drobno skroić (tylko bez tych końcówek, bo będzie niespodzianka z łyka) i wsypać do zupy, chwilę jeszcze pogotować, aż zielsko zwiędnie i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Jeśli komuś nie wsmak zupa z takim właśnie pływającym zielskiem, mozna to zmiksować w jakimś malakserze/maszynie do koktajli czy innym rozdrabiaczu do zup.

Podawać z ósemkami ugotowanych na twardo jaj i tzw "kleksem", czyli łyżką jakiegoś zabielacza zupowego.
Do góry
Publikowane na stronie artykuły i komentarze są prywatnymi opiniami ich autorów. Serwis aula.pl nie ponosi odpowiedzialność za ich treść.
Jeżeli artykuł lub komentarz narusza prawo, dobre obyczaje lub dobre imię osób trzecich, zgłoś go do usunięcia.
W dziale: studenckie jadło
Podziel się!
Jesteś autorem fajnych materiałów, ściąg, opracowań?
Chciałbyś się nimi podzielić?
Prześlij je do nas a wrzucimy je na stronę!
Kliknij tutaj aby przesłać je do nas!